iccmain


navigation

fontsize

color

ICC Day kerékpáros fesztivál

2019.10.05-06-án került megrendezésre az őszi ICC Day kerékpáros fesztivál. A kerékpározók egész hétvégén, 4 útvonal közül választhatták ki maguknak a legmegfelelőbbet, mind a túraútvonal hosszára, mind a látnivalókra, a kerékpártúra tematikájára vonatkozóan.

Az első napon, Ptujból, Szlovénia legrégebbi és egyben egyik legszebb városából indultak útnak a bringások. Kissé felhős, de gyönyörű, igazi kerékpározós időben tehették mindezt.

A regisztrációt követően, illetve a projektről, a túra programjáról, a helyes és biztonságos kerékpározásról szóló ismertető után indultak útnak a résztvevők. A város mögött elhelyezkedő dombról, a városra nyíló látvánnyal indult a nap. Gyönyörű kilátás nyílt az óvárosra, a várra, a város alatt folyó Drávára, a Ptuji-tóra, illetve a szinte karnyújtásnyi távolságra lévő szlovén és horvát hegyekre. A túra úvonala a Dráva-folyó és a Ptuji-tó déli részén haladt. A legszebb helyeken rövid, ismeretterjesztő információk átadására került sor, miközben a résztvevőknek pihenésre és frissítésre nyílt alkalmuk. Egy régi vízimalmot, a Dráva-folyót, majd a Sturmovci Tájvédelmi körzet erdői kerültek megtekintésre. A visszaút során Ptujba, a Ptuji-tó déli töltésén haladtunk, mely szintén óriási élményt nyújtott a bringások számára. Ptuj városának látképe, mint egy film díszlete tündökölt a nyeregben lévő kerékpárosok előtt. Sokaknak erőn felüli teljesítés volt, hiszen többen először vállalták be a közel 50 km-es távot, melyet sikerrel teljesítettek.  A megérkezést követően újból lehetőség nyílt a város felfedezésére, az óvárosban való bringázásra, illetve a vár meglátogatására. A nap zárásaként a napközben elégetett kalóriák visszapótlása következett. Az étkezés során történő beszélgetések alkalmával újra felelevenedtek a nap történései, kellemes élményei.

 

A második nap Őriszentpéterről indultak a túraútvonalak a magyar-szlovén határ mentén kerékpározva, a szomszédos Szlovéniába látogatva. Utunk kezdetén Őriszentpéter nevezetességei kerültek megtekintésre. A Szikszay Edit Helytörténeti Gyűjtemény megszemlélése során az Őrség múltjába nyílt lehetőség visszapillantani. A Szent Péter-templom, majd a középkori téglaégető következett, mely szintén a régmúltba kalauzolta a résztvevőket. Szalafőn egy korhű tökmagolaj ütésen a komplett munkafázisok elvégzését követően - tökmag pirítás, majd sajtolás - az Őrség "zöld aranyát" sikerült megkóstolni és palackba zárni. A program közben nyílt lehetőség a frissítő ételek és italok elfogyasztására. Tovább indulva a Kömpe szeme kilátóból mindenki számára láthatóvá vált, hogy mik is azok a "szerek" az Őrségben. A kilátóból remek kilátás nyílt a környező dombokra, a dombokon elhelyezkedő házcsoportokra, azaz a szerekre, ahogy ezen a vidéken hívják őket. Pityerszer megtekintésével folytatódott az utazás, mely időutazás is volt egyben. A felújított Zöldike játszópark remek választás a gyermekek, akár felnőttek kikapcsolódásához. Nehéz Szalafőtől búcsúzni, hiszen bölények és vadlovak, illetve a határon létesült Határkő Park is újabb és újabb megállóra csábítja a kerékpározókat, túrázóink sem tudtak ellenállni a "kísértésnek", megtekintésre kerültek. Szlovéniába érkezve, dimbes-dombos táj következik. Hodoson a Hodosi-tó, majd a felújított "mafi", régi határőr torony szolgált pihenő ponttal, illetve érdekességekkel, a nem is olyan régen még aktív határőrizet egyik fontos építménye. Az apátistvánfalvi Határőr Múzeum részletes, hiteles bemutatása a térség hajdani határőrizetének, a Hársas-tó pedig a különleges fekvésével kínál feltöltődést. A Bajánsenyén található helytörténeti gyűjtemény gazdag tárlata, részleteiben kínál betekintést az őseink életébe. A rövid túra lezárásaként a magyarföldi Fatemplom szolgált még érdekességgel. A túrákat követően a megérdemelt meleg étel elfogyasztása következett, melyek alkalmával mindkét napon a résztvevők megkapták ajándékaikat, a remek hátizsákokat a melegen-hidegen tartó kiegészítőkkel együtt.

Fotógaléria
Copyright © 2018 - Minden jog fenntartva!