iccmain


navigation

fontsize

color

Interreg V-A Szlovénia-Magyarország Együttműködési Programban megvalósuló SIHU18 – Green Exercise III. hírlevél

A 2016. őszén induló, a Szlovénia-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program által elsőként támogatott Green Exercise projektben négy szlovén és négy magyar partner fogott össze, aktív turisztikai termékek fejlesztése céljából a határtérség kulturális és természeti öröksége ismertségének növelése érdekében.

A konzorcium tagjai:

  • Alsószölnök Község Önkormányzata.
  • Egészség és Fejlesztési Központ Muraszombat,
  • Goričko Tájvédelmi Park,
  • MoravskeToplice Város Önkormányzata,
  • Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság
  • Šalovci Község Önkormányzata,
  • Szakonyfalu Község Önkormányzata,
  • Szlovén Vidék Gazdaságfejlesztési Nonprofit Kft.

A projekt időtartama: 36 hónap; 2016. augusztus 1. – 2019. július 31.

A rendelkezésre álló keretösszeg: 1 038 025,05 Euro (882 321,29 Euro társfinanszírozás + 155 703,76 Euro önrész)

A program keretében 9 Zöld Park épül, amelyek közül 7 már látogatható. Ezek a következő településeken vannak: (Szalafő-Pityerszer, Felsőszölnök, Alsószölnök, Szakonyfalu, Szentgotthárd, Pártosfalva-Prosenjakovci/SLO; Mártonhely-Martjanci/SLO.)

A Zöld Parkokban gyerekek számára találhatóak játszóeszközök, felnőttek részére fitneszgépek. Egyes parkokban pihenőhely is kialakításra került, illetve víz és áramvételi forrás is rendelkezésre áll a kerékpáros túrázók részére.

A Szlovén-Magyar együttműködésnek köszönhetően a parkokat hamarosan 5 túraútvonal fogja összekötni, amelyek nyomvonalát egy GPS alapú alkalmazással lehet majd követni. Ezek az útvonalak a térség védett területein is keresztül mennek, így a kerékpározás során lehetőség nyílik megismerni a vidék természeti, gasztronómiai kincseit is.

A projekten belül szálláshely fejlesztés történt Salovci-ban, így kényelmesen 2 nap alatt körbekerékpározható a természetvédelmi táj.

Az Őrségi Nép Műemlék-együttes területén működő idegenvezető alkalmazás lehetőséget ad a vakok és gyengén látók részére is, hogy tartalmasan tölthessék idejüket a bemutató területen. A GPS alapú program érzékelve a látogató pozícióját hangosan mesél az adott helyen található látnivalókról. Letölthető a Play-Áruházból illetve AppStore-ból is.

Fotógaléria
Copyright © 2018 - Minden jog fenntartva!