iccmain


navigation

fontsize

color

Aquila kerékpárút

Túra típusa: egyéni kerékpártúra

Nehézségi fok: haladó és kezdő (Az útvonalon előbb meredekebb, majd a Mura felé lejtős és sík utak várnak minket.)

Útvonal jellege, terepviszonyok: az útvonal aszfaltozott kerékpárúton és úton halad, helyenként emelkedő és hullámzó szintű

Időtartam: 1 nap

Ajánlott kerékpár: túra trekking vagy országúti kerékpár

Útvonal ismertető:

A XIV-XV. század fordulóján négy országban is alkotó, művésznevén Aquila János muravidéki és veleméri alkotásait járhatjuk be, akár egy nap alatt is, mintegy 65–70 km megtételével. Mesterünk freskóinak színterei: hazánkban Velemér, a Muravidéken Selo és Turnišče. Ezeken kívül alkotott még a stájerországi Fürstenfeldben és a horvátországi Šenkovecben, munkásságának követéséről szól az Aquila-út. A körút főbb állomásai Velemérből indulva: Magyarszombatfa, Selo, Martjanci, Moravske Toplice, Bogojina, Turnišče, Dobrovnik, Kobilje.

Távolságok km-ben

Velemér

(Velemer, 46.7377, 16.2778)

0

Magyarszombatfa

(Sombatska Ves, 46.7617, 16.3378)

5

Prosenjakovci

(Pártosfalva)

8

Selo

(Nagytótlak, 46.7291, 16.2889)

10

Fokovci

(Úrdomb)

13

Martjanci

(Mártonhely, 46.6833, 16.1917)

22

Moravske Toplice

(Alsómarác, 46.6917, 16.2278)

25

Tešanovci

(Mezővár)

27

Bogojina

(Bagonya, 46.6744, 16.2806)

31

Renkovci

(Lendvarerdő)

37

Turnišče

(Bántornya, 46.6194, 16.3222)

39

Dobrovnik

(Dobronak, 46.6517, 16.3481)

46

Kobilje

(Kebeleszentmárton, 46.6833, 16.3833)

51

Nemesnép

57

Márokföld

59

Szentgyörgyvölgy

63

Velemér

(Velemer)

67

Látnivalók az útvonalon

Velemér (Velemer)

 • Katolikus templom
 • Helytörténeti kiállítás
 • Sindümúzeum

Selo (Nagytótlak)

 • Körtemplom (46.7356, 16.2890

Martjanci (Mártonhely)

 • Szent Márton templom

Bogojina (Bagonya)

 • Urunk mennybemenetele templom

Turnišče (Bántornya)

 • Szűz Mária-templom

Dobrovnik (Dobronak)

 • Szent Jakab-templom
 • Orchidea Park (46.6383, 16.3469)

Kobilje (Kebeleszentmáron)

 • Szent Márton-templom

Látnivalók az útvonal közelében (tippek)

Magyarszombatfa

 • Fazekasház (gerencsérház)

Moravske Toplice

 • Terme 3000 aquapark

Márokföld

 • Kalandpark

Szállás lehetőségek

Részletes útvonal ismertető
Kerékpáros túránkkal a XIV-XV. század fordulóján négy országban is alkotó, művésznevén Aquila János muravidéki és veleméri alkotásait járhatjuk be, akár egy nap alatt is… Mesterünk freskóinak helyszínei hazánkban Velemér, Szlovéniában a Muravidéken Selo (Nagytótlak) és Turnišče lesznek.

Velemér Magyarország nyugati határán, a Hetés tájegység északnyugati szegletében található. Nevezetessége a Papréten emelkedő, a Szentháromság tiszteletére szentelt, egyhajós, nyugati tornyos templom. Freskóit Aquila János festette 1378-ban, számos bibliai jelenet mellett az evangelisták jelképeit, és magának az alkotónak a képmását is megtalálhatjuk.

Magyarszombatfa látnivalóból még véletlenül se hagyjuk ki a főúton található gerencsérházat (fazekasház), mely 1790-ben épült zsúpfedeles boronaház. A falu egyik kódisállásos házában látható Gömbös Mátyás vadászmester vadászati gyűjteménye. Érdemes átkerekezni még a szintén 1790-ben készült fa fazsindelyes, szoknyás haranglábhoz.

A határon Magyarszombatfán átkelve megérkezünk az első szlovén településre. Prosenjakovci-ba, magyar nevén Pártosfalvába, mely a Rátka-patak partján fekszik. Látványosságként a Koltay malmot, illetve a templomok mellett a nagy park közepén álló Matzenau család címerével díszített romos kastélyt érdemes megtekinteni, mely furcsán hangzik, de a fényképész vénával is megáldott kerékpárost le fogja venni a lábáról.

A dombok közt kerekezve hamarosan elérjük a szórt házakból álló falut Selo-t (magyar neve Nagytótlak). Nevezetessége, a körtemplom a völgyben található, a rotunda a XIII. századi román építészet stílusjegyeit viseli magán. Freskói, amelyeket szintén Aquila János mester festett, a Háromkirályok betlehemi látogatását szemléltetik.

Fokovci-n, a Kebele patak partján fekvő falun áthaladva elérkezünk következő állomásunkhoz Martjanci-ba. A település eredeti neve Martyáncz volt, a XIX. század végi földrajzi-magyarosítás után lett csak Mártonhely, nevezetessége a gótikus Szent Márton templom, mely freskóit 1392-ben Aquila János festette. A freskókon maga Aquila János is látható: a keleti fal záróablakánál középkorú férfiként kézműves öltözékben térdel, a szentek imájáért fohászkodva.

Utunkon tovább haladva Moravske Toplice-be, magyar nevén Alsómarácba érkezünk, ahol a neogótikus temploma mellett a fürdőjét is érdemes megnézni. Ha úgy készültünk, hogy a túránkat tudjuk többnaposra bővíteni, érdemes a nap hátralevő részét és az éjszakát itt eltölteni. A gigantikus négyévszakos fürdő 30 külső és belső medencéből áll. A termálfürdő rész különlegessége az egyedülálló fekete vize, ami 1175 méter mélyből tör fel, az egykori Pannon-tenger mélységéből. A víznek fájdalomcsillapító és nyugtató hatása van, ami lehet hogy jól is jön…

Amennyiben az éjszakát Alsómarócon töltöttük, Tešanovci érintésével utunkat Bogojina felé folytatjuk, ahol az Urunk mennybemenetele templomtorony mutatja az irányt Renkovci, magyar nevén Lendvaerdő irányába.

Turnišče a következő állomásunk, ahol a Szűz Mária templom egy középkori ótemplomból és újtemplomból áll. A freskóiról ismert torony a régi templom előtt áll, ahol a Szent László legenda látható, s a freskókon 1383-as évszám és Aquila János neve szerepel.

Utunkba esik Dobrovnik, magyar nevén Dobronak vagy Lendvavásárhely, mely a Muravidék középső részén található. A Bakónaki-tó és az "Energiapark" túra mellett érdemes megnézni az orchideafarmot és trópusi kertet is, mielőtt folytatnánk utunkat Kobilje irányába.

A határt átlépve Magyarországon, Nemesnépen a fazsindelyes, szoknyás (református) haranglábat tekinthetjük meg, Márokföldön kis kitérőre megállva benézhetünk a kalandparkba, a levendulás és tündérkertekbe…

Következő állomásunk Szentgyörgyvölgy lesz, mely a három néprajzi tájegység határán helyezkedik el, kis település számos látnivalóval: barokk stílusú kazettás famennyezetű református templom, katolikus templom, köztéri szobrok stb. Akinek kedve van esetleg korongozni, mert a fazekasok földjére érkeztünk, az itt megteheti Csótár Rezső fazekasmesternél.

Velemérbe érkezve elérkeztünk utunk végállomására…

Fotógaléria
Copyright © 2018 - Minden jog fenntartva!