iccmain


navigation

fontsize

color

Kerékpáros Termálút

Túra típusa: egyéni kerékpártúra

Nehézségi fok: haladó, kezdő

Útvonal jellege, terepviszonyok: az útvonal aszfaltozott kerékpárúton és úton halad, helyenként emelkedő és hullámzó szintű

Időtartam: 4 nap

Ajánlott kerékpár: túra trekking vagy országúti kerékpár

Útvonal ismertető:

A kerékpártúrák közül az egyik legkedveltebb útvonal a Muravidéki fürdőhelyek bejárása. A Lentiből kiinduló és visszatérő túrát kb. 4 naposra lehet tervezni, de akár napokat is eltölthetünk egy-egy fürdőben. A túra főbb állomásai: Bödeháza, Dobrovnik, Bukovniško jezero, Moravske Toplice, Murska Sobota, Radenci, Beltinci, Odranci és Lendava.

A termálfürdők és a kerékpározás kiválóan kiegészítik egymást: egy kellemesen fárasztó nap után bizsergető érzés a vízben érzett súlytalanság, ahol az izmok is regenerálódhatnak.

Távolságok km-ben

Lenti

(Lentiba)

0

Rédics

6

Gáborjánháza

10

Bödeháza

(46.6419, 16.3950)

12

Dobrovnik

(Dobronak, 46.6517, 16.3481)

17

Bukovnica jezero

(Bakonaki-tó, 46.6741, 16.3355)

19

Bukovnica

(Bakónak)

23

Bogojina

(Bagonya)

27

Tesanovci

(Mezővár)

31

Moravske Toplice

(Alsómarác, 46.6917, 16.2278)

33

Martjanci

(Mártonhely)

36

Murska Sobota

(Muraszombat, 46.6600, 16.1631)

41

Krog

(Korong)

45

Petanjci

(Szécsénykút)

54

Radenci

(Radány, 46.6472, 16.0441)

58

Boračeva

60

Bučečovci

75

Krizevci pri Ljutomeru

(Tótkeresztúr)

79

Veržej

83

Dokležovje

(Murahely)

86

Ižakovci

(Murasziget)

90

Beltinci

(Belatinc, 46.6061, 16.2327)

93

Odranci

(Adorjánfalva, 46.5876, 16.2762)

97

Črenšovci

(Cserföld)

100

Hotiza

(Murarév)

106

Velika Polana

(Nagypalina)

109

Mala Polana

(Kispalina)

111

Lendava

(Lendva, 46.5642, 16.4533)

121

Dolga vas

(Hosszúfalu)

124

Rédics

(Redič)

128

Lenti

(Lentiba)

134

Látnivalók az útvonalon

Lenti (Lentiba)

 • Lenti Termálfürdő és Szent György Energiapark

Bukovniško jezero (Bakonaki-tó)

 • Szlovén–Magyar Barátság Park (46.6492, 16.3868)
 • Szent Vid-kápolna és Vid-forrás

Moravske Toplice (Alsómarác)

 • Terme 3000 aquapark

Radenci (Radány)

 • Radenci gyógyfürdő

Belatinc (Beltinci)

 • Szt. László templom
 • Főúri kastély

Odranci (Adorjánfalva)

 • Szentháromság templom
 • Skanzen (46.5826, 16.2687)

Lendava (Lendva)

 • Gyógyfürdő (Terme Lendava)

Látnivalók az útvonal közelében (tippek)

Dobrovnik (Dobronak)

 • Trópusi kert és Orchidea farm
 • Kalandpark

Beltinci (Belatinc)

 • Kerékpáros múzeum

Lendava (Lendva)

 • Vinarium kilátó-torony

Ižakovci (Murasziget)

 • Szerelem sziget

Szállás lehetőségek

Részletes útvonal ismertető
0. nap
A vasfüggöny-termál kerékpártúra megkezdéséhez javasoljuk a Lentiből való indulást, ahol előre kipihenhetjük a túra fáradalmait… Lenti a Kerka völgyében, Magyarország délnyugati csücskében a szlovén, horvát és osztrák határ közelében található. Egy parányi térség, mely jóval több, zöldebb és egyedibb, mint gondolnád, mely csak arra vár, hogy Te felfedezd. A számos történelmi műemlék mellett itt található a Lenti Termálfürdő és Szent György Energiapark, ahol feltöltődve folytathatjuk kerékpártúránkat.

1. nap
Ha kellően kipihentük magunkat előre, akkor utunk első állomása Rédics lesz, mely a szlovén határ mellett található, Lentitől mindössze 4 kilométerre. A betonbunkerek mellett a présházat és a Tenke hegyen a kilátót és a boronaházakat érdemes megnézni, még akkor is, ha időnként meredek is lesz az utunk.

Egy kis hetési kört teszünk: Gáborjánháza és Bödeháza érintésével, itt utunk során haranglábakat, templomokat láthatunk. Talán észrevettük, hogy úgynevezett egyutcás törpefalvakon áthaladva vezet utunk -Bödeháza pl. Magyarország huszonkilencedik legkisebb települése… Észrevétlenül, de a Barátság parkot érintve átléptük a határt, utunk Žitkovci-on (magyar neve Zsitkóc) vezet keresztül, érdekessége, hogy a haza bölcsének, Deák Ferencnek családja innen származik.

Utunk során elértük Dobrovnik-ot, magyar nevén Dobronakot vagy Lendvavásárhelyt, mely a Muravidék középső részén található. A Bukovnica jezero, magyar nevén Bakónaki-tó és az "Energiapark" -ahol kellően feltöltődhetünk a következőnapi túrára- mellett érdemes megnézni az orchideafarmot és trópusi kertet.

Bukovnica (magyar neve Bakónak) a soron következő település, ahol a Szent Kereszt kápolna mellett egy horvát-kovácsműhelyt és két műemléki védettségű borospincét nézhetünk meg.

Bogojina, magyar nevén Bagonya érintésével folytatjuk utunkat, ahol a Urunk mennybemenetele templomtorony mutatja az irányt Tešanovci, magyar nevén Mezővár irányába.

Utunkon tovább haladva Moravske Toplice-be, magyar nevén Alsómarácba érkezünk, ahol a neogótikus templom mellett a fürdőt is érdemes megnézni. Ha úgy készültünk és ráérősek vagyunk, akkor érdemes a nap hátralevő részét és az éjszakát itt eltölteni. A gigantikus négyévszakos fürdő 30 külső és belső medencéből áll. A termálfürdőrész különlegessége az egyedülálló fekete vize, ami 1175 méter mélyből tör fel, az egykori Pannon-tenger mélységéből. A víznek fájdalomcsillapító és nyugtató hatása van, ami lehet, hogy nem is jön rosszul…

2. nap
A pihentető fürdőzés és éjszaka után Martjanci, magyar nevén Mártonhely utunk első települése. A település eredeti neve Martyáncz volt, a XIX. század végi földrajzi-magyarosítás után lett csak Mártonhely, nevezetessége a gótikus Szent Márton templom, mely freskóit 1392-ben Aquila János festette.


A középkor művészeti betekintője után Murska Sobota-ra (magyar neve Muraszombat) kerekeztünk, mely nevét a szombati napokon tartott hetivásárairól kapta, előtagja arra utal, hogy a Lendva-patak, amely mellett épült, a Mura vízrendszeréhez tartozik. Itt megnézhetjük a Szent Miklós tiszteletére szentelt plébániatemplomot és a régi szentélyét, benne a 14. századi freskókkal. A muraszombati vár, a Szapáry-kastély a 16. században épült reneszánsz stílusban, mai formáját a 18. század első felében történt átépítés után nyerte el. A hatalmas épület ad otthont a Muravidéki Múzeumnak (Pomurski muzej). Parkjában számos egzotikus fa található, köztük több mint háromszáz éves tölgyfák is.

Krog (magyar neve Korong) településen áthaladva megérkezünk Petanjci-ba (magyar neve Szécsénykút), ahol érdekességként jegyezzük meg, hogy itt élt 1598-ban egy rövid ideig az ellenreformáció elől Grazból ide menekülő fiatal Johannes Kepler, korának legnagyobb csillagásza, fizikusa és matematikusa.

Következő állomásunk Radenci, magyar nevén Radány lesz, mely a Mura mellett, napsütötte szőlődombok közt fekvő fürdővároska. A település több mint 150 éve ismert fürdővizéről, ma pedig a 3 piros szívvel jelölt ásványvizéről - a fiatalság forrásaként tartják számon. A radányi gyógyfüdő kalciumos-magnéziumos forrásvíze számos betegségre nyújt enyhülést és nem utolsó sorban a fáradt kerékpárosnak regenerálódást. Javasoljuk a nap hátralevő részének és az éjszaka Radányban való eltöltését. A gyógyvíz indikációi között a szív- és keringési betegségek a legfontosabbak, de meg kell említeni a reumás és egyéb mozgásszervi betegségeket, az emésztési zavarokat és a baleseti utókezeléseket. A gyógyvizet tehát fürdő- és ivókúra formájában használják.

3. nap
Kipihenten utunk Boračeva, Bučečovci és Krizevci pri Ljutomeru (magyar neve Tótkeresztúr) és Veržej településeken vezet át. Útközben templomok és kápolnák mellett haladunk el, de Veržej település még a fehér nárcisz tavaszi virágzásáról és az itt található Babič malomról, az egyetlen megmaradt úszómalomról is híres.

Dokležovje (magyar neve Murahely) és Ižakovci (magyar neve Murasziget) a Mura völgyében a folyó partján fekszik. A helyiek a sokatmondó Szerelem szigete (szlovén neve Otok ljubezni) néven emlegetik az Izakovci közelében fekvő kis szigetet, melyet a Mura vesz körbe.

A következő település legenda szerint egy csikós fehér lova után kapta a nevét, ez Beltinci (magyar neve Belatinc). Nevében ott van a fehér melléknév, amely szlovén és vend nyelven is beli, bejli. Nevezetessége a Szent László király tiszteletére szentelt plébániatemplom és a Bánffy-Zichy-várkastély, utóbbi érdekessége, hogy földalatti részei egy alagúttal összeköttetésben vannak a templommal. A kastélyt terjedelmes 14 hektáros szép park övezi különleges fafajokkal és számos egzotikus növénnyel.

Utunkat Odranci (magyar neve Adorjánfalva) irányába folytatjuk, ahol a Szentháromság templom mellett a mini skanzent érdemes megnézni (a falu határában található a patak melletti vízimalom és pár régi faház).

A soron következő települések Črenšovci (magyar neve Cserföld) és Hotiza (magyar neve Murarév), ahol a templomok mellett a falu határában található Hotizai tavat is megnézhetjük, mely igen gazdag vízinövényzet, tavirózsák, számos vízimadár és halfaj tekintetében. Az itt fészkelő madarak között kormoránok, hattyúk is találhatók.

Velika Polana (magyar neve Nagypalina) és Mala Polana (magyar neve Kispalina) érintésével érjük el a nap utolsó állomáspontját, ahol kipihenhetjük a nap fáradalmait. Lendava, magyar nevén Lendva (korábban Alsólendva), számos műemlék látnivalóval kecsegtet bennünket: Lendvai vár, Szent Katalin plébánia templom, Bánffy központ stb. Kerékpártúránkat érdemes megszakítani legalább egy napra, hiszen a Terme Lendava termálfürdőjét és a Lendva hegyen található borospincéket nem szabad csak úgy futtában megtekinteni. S ha ez még mind nem elég, akkor a ajánljuk a túrázók figyelmébe a Vinarium kilátótorony megtekintését, ahonnan 53,5 m magasból csodálhatjuk meg azt a meseszép tájat, amit eddig csak a kerékpárról nézegettünk. Ha a boros túra és a panoráma nem vonz bennünket, mert minden a Lendva hegy tetején van a magasban, akkor egy kellemes ejtőzéssel koronázzuk meg a napunkat. A Lendvai Gyógyfürdő paraffinban gazdag vize zöldes árnyalatot ad a víznek, valamint jótékony hatást gyakorol bőrünkre.

4. nap
A lendvai pihenés után Dolga vas-ba, magyar nevén Hosszúfaluba (korábban Lendvahosszúfalu) kerekezve megtekinthetjük -a feltételezések szerint itt terült el- a római kori település Halicanum és a rézkori település maradványait. Rédicsnél a határt átlépve Lentibe érkezünk, visszaértünk kiindulási pontunk és egyben végállomásunk helyszínére… Váljon egészségünkre a kerékpározás és fürdőzés egyaránt.

Fotógaléria
Copyright © 2018 - Minden jog fenntartva!