iccmain


navigation

fontsize

color

Kerka mente útvonal

Túra típusa: egyéni kerékpártúra

Nehézségi fok: ideális terep a kisgyermekes családoknak

Útvonal jellege, terepviszonyok: az útvonal aszfaltozott kerékpárúton és úton halad, helyenként emelkedő és hullámzó szintű

Időtartam: 2-3 nap

Ajánlott kerékpár: túra trekking kerékpár

Útvonal ismertető:

A Kerka-patak mellé tervezett útvonal végigköveti a vízfolyást a vendvidéki forrástól Kerkaszentkirályig, ahol a Murába torkollik. Utunk során érintett fontosabb települések: Čepinci, Hodoš, Kerkáskápolna, Kerkafalva, Csesztreg, Lenti, Lovászi, Tornyiszentmiklós, Muraszemenye, Kerkaszentkirály.

Távolságok km-ben

Čepinci

(Kerkafő, 46.8517, 16.2181)

0

Markovci

(Marokrét)

5

Šalovci

(Sal)

10

Hodoš

(Őrihodos, 46.8277, 16.3208)

13

Bajánsenye

19

Kerkáskápolna

(46.7858, 16.4247)

22

Magyarföld

23

Ramocsa

24

Kerkafalva

(46.7731, 16.4811)

28

Alsószenterzsébet

31

Felsőszenterzsébet

33

Kerkakutas

39

Csesztreg

(46.7169, 16.5150)

44

Kerkabarabás

49

Lenti

(Lentiba, 46.6236, 16.5458)

60

Iklódbördőce

68

Szécsisziget

78

Kerkateskánd

80

Lovászi

(46.5450, 16.5567)

83

Tornyiszentmiklós

(46.5158, 16.5572)

87

Kerkaszentkirály

93

Muraszemenye

(46.4811, 16.6531)

99

Muraszemenyei kikötő

(46.4947, 16.5747)

102

Látnivalók az útvonalon

Čepinci (Kerkafő)

 • Sarlós Boldogasszony templom (46.8445, 16.2227)

Csesztreg

 • Templom és ifj. Dorffmeister István freskói
 • Kanászház
 • Hagyományok Háza
 • Szabadidőpark (47.7198, 16.5171)

Muraszemenye

 • Hódvár Vízitúra Kikötő (46.4661, 16.6404)
 • Templom

Látnivalók az útvonal közelében (Tippek)

Hodoš (Őrihodos)

 • Őrtorony (46.8235, 16.3370)
 • Evangélikus templom
 • 150 éves kút (46.8353, 16.3163)
 • Hodosi-tó (46.8370, 16.3087)

Lenti

 • Szent Mihály Templom
 • Lenti Termálfürdő és Szent György Energiapark
 • Csömödéri erdei vasút

Lovászi

 • Óvóhely

Szécsisziget

 • Kastély (46.5753, 16.5944)
 • Vízimalom
 • Bivalyrezervátum

Szállás lehetőségek

Részletes útvonal ismertető
1. nap
A vasfüggöny – Kerka mente kerékpártúra megkezdését Čepinci-ról (magyar neve Kerkafő) javasoljuk, a csodás erdők és mezők között fekvő szlovéniai községben ered a vadvízi hajósok kedvelt folyója, a Kerka… Pár gondolatban a Kerkáról: mintegy 60 km megtétele után Kerkaszentkirály térségében, a magyar–szlovén–horvát hármashatárnál a Lendvával összefolyó Kerka vize a Murán keresztül jut a Drávába. A szétszórtan elhelyezkedő házakból álló Kerkafő temploma közös a szomszédos Markovcival (magyar neve Marokrét), melyet Sarlós Boldogasszony tiszteletére szenteltek.

Šalovci (magyar neve Sal) településen átekerve annak haranglábát megtekintve jutunk el első nagyobb állomáshelyünkre Hodoš-ra. Hodoš, magyar nevén Őrihodos a szlovéniai magyarok egyik, többségben lakott települése a Muravidék északi, őrségi részén, a Vendvidéki-dombság (Goričko) szlovén tájegységben. Neve az egykor itt őshonos, gazdag hód populációra utal. Bár hódot ma már nem találunk, a hasonló életmódú vidra azonban megtalálható a település határában létesített mesterséges tó környezetében. A nap hátralevő részében még megtekinthetjük látványosságait: őrtorony, műemlékek és Hodosi tó. A víztározó melletti erdős részen található madármegfigyelő toronyból pedig a tavon időző vízimadarakat lehet megfigyelni…

Soron következő állomásunk: a magyar határt már átlépve Bajánsenyén áttekerve Kerkáskápolnára érünk. A település lakossága ma a 80 főt sem éri el, hihetetlenül hangzik, de a XVI. században az Őrség második legnépesebb települése volt. Kerkáskápolnán vezet át a Szent Márton európai kulturális útvonal.

A Hetés északi és az Őrség déli részén haladva keresztül tekerünk Magyarföld, Ramocsa, Kerkafalva, Alsószenterzsébet, Felsőszenterzsébet és Kerkakutas településeken, hogy elérjük Csesztreget (a természet ölelésében túrázva). Csesztreg, a Kerka völgyében fekvő jelentősebb község, nevének eredete nagy valószínűséggel a horvát Čisty štrug kifejezésből ered, amelynek jelentése "tiszta patak". Megtekinthetjük az Árpád-kori plébániatemplom mellett a Kanászházat és a Tölgyfaliget Szabadidőparkot vagy a Kakukkvirág tanösvényt.

Kerkabarabás a Hetés néprajzi tájegység területén fekszik, kápolnáját megtekintve folytatjuk utunkat első túranapunk utolsó javasolt állomásáig. Lenti a Kerka völgyében, Magyarország délnyugati csücskében a szlovén, horvát és osztrák közelében található. Egy parányi térség, mely jóval több, zöldebb és egyedibb, mint gondolnád, mely csak arra vár, hogy Te felfedezd. A számos történelmi műemlék mellett itt található a Lenti Termálfürdő és Szent György Energiapark, ahol feltöltődve folytathatjuk kerékpártúránkat.

2. nap
Ha kellően kipihentük magunkat, akkor utunk első állomása Rédics lesz, mely a szlovén határ mellett található, Lentitől mindössze 4 kilométerre. A betonbunkerek mellett a présházat és a Tenke hegyen a kilátót és a boronaházakat érdemes megnézni, még akkor is, ha időnként meredek is lesz az utunk.

Iklódbördőce, e hangzatos nevű településről talán a település neve a legérdekesebb. Iklód és Bördőce falvak összeépülésével jött létre, Bördőce pedig további két településből jött létre Alsó és Felsőbördőcéből…

Szécsisziget a Zalai dombság, a Mura és Zala folyók völgyei által közrefogott területen, a Kerka folyó partján fekszik. Kicsiny település számos látnivalóval: az Andrássy kastély mellett a római katolikus templomot, a vízimalmot és bivalyrezervátumot nézhetjük meg sík terepen tekerve. Kerkateskándon keresztül haladva a harangláb és az iskolakápolna mellett elhaladva Lovászi felé folytatjuk utunkat…

Lovásziba érkeztünk, mely egykoron a királyi lovászok lakhelye volt, a közelmúltban pedig az olajiparról volt neves a település. A számos műemlék mellett az olajipari emlékhely kutat és tankállomást ajánljuk először megtekintésre, majd a Légvédelmi Óvóhelyet és Bunkereket. Nem is rossz kezdés egy igazi bunkertúrával folytatni túránkat.

Tornyiszentmiklósra érkezve, a barokk stílusú római katolikus templom mellett, kőkeresztek és egyházi szobrok megtekintésére invitálunk mindenkit, melyeket akár nyeregből is megtehetünk: Nepomuki Szent János, Szent Borbála, Szent Flórián, Szent Miklós és Szent Kristóf szobrok.

Kerkaszentkirályon keresztültekerve Muraszemenye irányába folytatjuk utunkat. A magyar–horvát határon, a Mura partján fekvő Muraszemenye vizeiről híres. A tavak a valamikori kavicsbányászat eredményeként keletkeztek a Mura és a Kerka összefolyásánál. Amennyiden van időnk itt éjszakázni, másnap a vízikalandokat kedvelők a Hódvár Vízitúra Kikötőnél szállhatnak kenuba vagy kajakba, és indulhatnak útnak a vadregényes tájon a Kerka, a Mura vagy a Dráva felé.

Fotógaléria
Copyright © 2018 - Minden jog fenntartva!