iccmain


navigation

fontsize

color

Mura kerékpáros út - Murafölde – Dél-Zala

Túra típusa: egyéni kerékpártúra

Nehézségi fok: haladó, kezdő

Útvonal jellege, terepviszonyok: az útvonal aszfaltozott kerékpárúton és úton halad, helyenként emelkedő és hullámzó szintű

Időtartam: 3-4 nap

Ajánlott kerékpár: túra trekking vagy országúti kerékpár

Útvonal ismertető:

Az első szakaszban Lovászitól írunk le egy tetszetős kört, melynek során érintjük Tornyiszentmiklóst, Kerkaszentkirályt, Muraszemenyét, Letenyét és Kistolmácsot.

Utunk első fele majdnem síkvidéken halad, majd Lovászi felé emelkedik. Bár a domborzat itt a legerősebb, a túra kihagyhatatlan része Bázakerettye és a klasszikus olajkút, de még inkább a budafapusztai arborétum, a vétyemi ősbükkös és a jó minőségű, csak kerékpárosok számára megnyitott aszfaltozott erdei út.

Távolságok km-ben

Lovászi

(46.5450, 16.5567)

0

Tornyiszentmiklós

(46.5158, 16.5572)

4

Kerkaszentkirály

(46.4947, 16.5747)

10

Muraszemenye

(46.4811, 16.6531)

14

Muraszemenye

19

Murarátka

23

Letenye

(46.4336, 16.7222)

27

Kistolmács

(46.4855, 16.7519)

34

Bázakerettye

39

Budafapuszta

43

Tormafölde

56

Lovászi

60

Látnivalók az útvonalon

Lovászi

 • Olajbányász Művelődési Ház
 • Lt-3 jelű tankállomás (46.5580, 16.5370)
 • Légópince

Kerkaszentkirály

 • Magyar–szlovén–horvát hármashatár
 • Tanösvény
 • Rafting Bázis
 • Kilenclyukú betonhíd

Kistolmács

 • Lenti–Csömödér–Kistolmács erdei vasút
 • Víztározó (46.4927, 16.7436)
 • Kisboldogasszony-kápolna
 • Kilátótorony (46.4766, 46.7719)

Látnivalók az útvonal közelében (tippek)

Budafapuszta

 • Arborétum

Tormafölde

 • Vétyemi ősbükkös

Szállás lehetőségek

Részletes útvonal ismertető
0. nap
A Mura földjén áthaladó vasfüggöny kerékpártúránk megkezdéséhez javasoljuk a Lentiből való indulást, ahol előre kipihenhetjük a túra fáradalmait… Lenti a Kerka völgyében, Magyarország délnyugati csücskében a szlovén, horvát és osztrák határ közelében található. Egy parányi térség, mely jóval több, zöldebb és egyedibb, mint gondolnád, mely csak arra vár, hogy Te felfedezd. A számos történelmi műemlék mellett itt található a Lenti Termálfürdő és Szent György Energiapark, ahol feltöltődve folytathatjuk kerékpártúránkat.

1. nap
Tudjuk furcsa volt azt a javaslatot hallani, hogy a kerékpártúránkat +10km-rel megnövelve indítsuk, de úgy gondoljuk, hogy az energiapark és a gyógyvíz és utunk során a szép környezet látványa mindenért kárpótol majd…

A valódi útvonal első állomására Lovásziba érkeztünk, mely egykoron a királyi lovászok lakhelye volt, a közelmúltban pedig az olajiparról volt neves a település. A számos műemlék mellett az olajipari emlékhely kutat és tankállomást ajánljuk először megtekintésre, majd a Légvédelmi Óvóhelyet és Bunkereket. Nem is rossz kezdés egy igazi bunkertúrával indítani.

Pár kilométer megtétele után az olajjal kapcsolatos ismereteinket egy kis szobrászkodással egészíthetjük ki. Utunk Tornyiszentmiklós községhez vezet, bemelegítőként egy kis szobornéző túrára buzdítjuk a túrázókat. A barokk stílusú római katolikus templom mellett kőkeresztek és egyházi szobrok (Nepomuki Szent János, Szent Borbála, Szent Flórián, Szent Miklós és Szent Kristóf szobrok) láthatók szép számmal.

Kerkaszentkirályon keresztültekerve Muraszemenye irányába folytatjuk utunkat. A magyar–horvát határon, a Mura partján fekvő Muraszemenye vizeiről híres. A tavak a valamikori kavicsbányászat eredményeként keletkeztek a Mura és a Kerka összefolyásánál. Amennyiden van időnk itt éjszakázni, másnap a vízikalandokat kedvelők a Hódvár Vízitúra Kikötőnél szállhatnak kenuba vagy kajakba, és indulhatnak útnak a vadregényes tájon a Kerka, a Mura vagy a Dráva felé.

A tavaknak búcsút intve hamarosan beérkezünk következő állomásunkra, Murarátkára, mely igazi vonzereje értékes környezete, a természeti táj szépsége és érintetlensége. A Mura és holtágai megőrizték eredeti állapotukat, növény- és állatvilágukat, így rendkívüli élményben részesítik az idelátogatót. A falu fölé magasodó szőlőhegyen festői környezetben található kápolna mellől csodálatos kilátás nyílik a Mura folyó völgyére. Nem csalódik azonban az sem, akit az erdők világa vonz, a falut körülölelő jellegzetes zalai lankák bükkösei kiváló gyalogtúra célpontok lehetnek. Higgyék el, megéri feltekerni.

Letenye Zala megye Horvátországgal szomszédos délnyugati részén fekszik, határában folyik a Mura folyó és észak felé kisebb dombok terülnek el (Julián-hegy, Öreghegy, Kecskehát, Béci-hegy), mindezt csak azért mondjuk el, hogy itt is szép kilátásban részesülhetünk... Nevezetességeihez tartozik a Szapáry-Andrássy kastély a parkjában található 150 éves platánfával, ami 2010-ben az év fája díjat kapta, a Szentháromság római katolikus plébániatemplom.

Következő állomáshelyünk az erdők ölelésében található Kistolmács, a Lenti–Csömödér–Kistolmács erdei vasút végállomása, mely időszakosan, a nyári szezonban közlekedik. A falu határában található 11 hektáros víztározó egy olajipari fúrás közben történt robbanás során tört felszínre az 1980-as évek közepén. A településen vasúti színben Ábel névre keresztelt gőzmozdony mellett a Kisboldogasszony kápolnát és a szőlőhegy tetején, fából épült, 12 méter magas kilátótornyot érdemes megnézni.

Következő állomásunk Bázakerettye, a Zalai-dombság szívében található, mai formája Báza és Kerettye 1937-es közigazgatási egyesítésével jött létre. Itt újfent bepillantást nyerhetünk a "magyar olajipar bölcsőjének " egykori és jelenlegi életébe. 2000-ben épült meg a termál és strandfürdő, amely szezonban a környékbeliek és idelátogatók kedvenc pihenőhelye. Javasoljuk a nap hátralevő részének és az éjszaka eltöltését, hogy legyen időnk a csodálatos zöld környezetben szétnézni, mert a lényeget még csak most írjuk, ez pedig a Budafapusztai Arborétum, melynek létesítése 1959-1976 között folyt. Mintegy 220 fás növény található, többségében fenyő, kisebb részben lombos-fa, illetve cserje. A park nyugati oldalán álló vadászházat 1926-ban építette báró Zichy Iván, 1987-ben teljesen felújításra került, ekkor nyerte el a jelenlegi formáját, azóta vadászházként üzemelteti a Zalaerdő Rt. Letenyei Erdészete.

2. nap
Az arborétumi séta és a Bázakerettyei pihenő után nyeregbepattanva folytatjuk utunkat Tormafölde irányába. A község az Ős-Mura völgyében, a Zalai-dombság peremén helyezkedik el, nyugaton a Kerka-patak határolja.

Akiknek a csendes meghitt erdei séták és tekerések szereznek örömöt, azoknak a Vétyemi ősbükkös árnyas útjai nyújthatnak feledhetetlen élményeket. Az ősbükkös 1976 óta védett terület, ahol a zalai flórajárásra jellemző dél-dunántúli bükkös erdőtársulás található. Jellemző növénye a Magyarországon védett zalai bükköny (Vicia oroboides)… A faállomány életkora meghaladja a 160 évet.

Az arborétumi és erdei túra után Lovásziba egyben kerékpártúránk végállomásához tekerünk vissza.

Fotógaléria
Copyright © 2018 - Minden jog fenntartva!