iccmain


navigation

fontsize

color

Mura mente – déli és északi szakasz

Túra típusa: egyéni kerékpártúra

Nehézségi fok: haladó

Útvonal jellege, terepviszonyok: az útvonal aszfaltozott kerékpárúton és úton halad, helyenként emelkedő és hullámzó szintű

Időtartam: 3-4 nap

Ajánlott kerékpár: túra trekking vagy országúti kerékpár

Útvonal ismertető:

Az út során Lovásziból elindulva egészen Gornja Radgonáig (Regede) kerekezünk a Mura jobb partja mentén, majd a folyó túlsó partján Murska Sobotán (Muraszombat) keresztül érünk vissza az indulóponthoz. Főbb állomásaink: Tornyiszentmiklós, Petišovci, Razkrižje, Veržej, Gornja Radgona, Murska Sobota, Ižakovci, Hotiza, Lendava.

A térszín a folyó mentén kellemesen sík, enyhén emelkedő majd lejtős, végül Lendva és Lovászi között hegyre fel és le. Horvátországtól Ausztriáig húzódik a Mura menti útvonal, amely barátságos domborzatával és sok kevéssé ismert látnivalójával csábít pedálozásra.

Távolságok km-ben

Lovászi

0

Tornyiszentmiklós

(46.5158, 16.5572)

4

Pince

7

Petišovci

(Petesháza, 46.5250, 16.4639)

20

Hotiza

(Murarév)

31

Razkrižje

(Ráckanizsa, 46.5200, 16.2750)

47

Veržej

(46.5817, 16.1622)

65

Radenci (Radány)

78

Gornja Radgona

(Regede, 46.6753, 15.9925)

85

Radenci (Radány)

92

Murska Sobota

(Muraszombat, 46.6600, 16.1631)

107

Ižakovci

(Murasziget, 46.5833, 16.2125)

120

Hotiza

(Murarév, 46.5482, 16.3591)

134

Lendava

(Lendva, 46.5642, 16.4533)

147

Rédics

158

Lenti

(Lentiba)

163

Lovászi

173

Látnivalók az útvonalon

Tornyiszentmiklós

 • Szent Miklós templom
 • Helytörténeti gyűjtemény

Petišovci (Petesháza)

 • Olajipari Gyűjtemény

Veržej

 • Szent Mihály arkangyal templom
 • Babič-vízimalom (46.5924, 16.1667)

Gornja Radgona (Regede)

 • Gornja Radgona vár
 • Radgonska klet pincészet

Muraszombat (Murska Sobota)

 • Szt. Miklós templom
 • Evangélikus templom

Ižakovci (Murasziget)

 • Hajómalom múzeum (46.5802, 16.2070)
 • Szerelem sziget

Hotiza (Murarév)

 • Holtág (46.5505, 16.3672)

Látnivalók az útvonal közelében (tippek)

Lendava

 • Vinarium kilátó-torony

Moravske Toplice

 • Terme 3000 aquapark

Lenti

 • Lenti Termálfürdő és Szent György Enregiapark

Szállás lehetőségek

Részletes útvonal ismertető
1. nap
A Mura földjén áthaladó vasfüggöny kerékpártúra Lovásziból indul, mely egykoron a királyi lovászok lakhelye volt, a közelmúltban pedig az olajiparról volt neves a település. A számos műemlék mellett az olajipari emlékhely kutat és tankállomást ajánljuk először megtekintésre, majd a Légvédelmi Óvóhelyet és Bunkereket. Nem is rossz kezdés egy igazi bunkertúrával indítani.

Az első állomás Tornyiszentmiklós községhez vezet, ahol bemelegítőként egy kis szobornéző túrára buzdítjuk a túrázókat: a barokk stílusú római katolikus templom mellett kőkeresztek és egyházi szobrok (Nepomuki Szent János, Szent Borbála, Szent Flórián, Szent Miklós és Szent Kristóf szobrok) láthatók szép számmal.

A szobrokat magunk mögött hagyva tovább tekerve a következő település Pince, mily meglepő magyar nevén is Pince, az első település Szlovéniában, igen átléptük a szlovén-magyar határt... Petišovci (magyar neve Petesháza) a következő településünk, ahol az Olajipari Gyűjtemény mellett a Szent Rozália templomot és egy 1800-as években emelt 4 méter magas Mária oszlopot érdemes megnézni.

Hotiza (magyar neve Murarév) településen a Szent Péter és Pál apostolok tiszteletére szentelt plébániatemplom mellett a falu határában található Hotizai-tavat is megnézhetjük, mely igen gazdag vízinövényzet, tavirózsák, számos vízimadár és halfaj tekintetében. Az itt fészkelő madarak között kormoránok, hattyúk is találhatók.

Utunkat tovább folytatva beérünk Razkrižje (magyar neve Ráckanizsa) nevü településre, mely érdekessége, hogy neve ellenére sosem lakták rácok, azaz szerbek. A következő állomás Veržej, mely a fehér nárcisz tavaszi virágzásáról és az itt található Babič malomról, az egyetlen megmaradt úszómalomról is híres.

Kövekező állomásunk Radenci, magyar nevén Radány lesz, mely a Mura mellett, napsütötte szőlődombok közt fekvő fürdővároska. A település több mint 150 éve ismert fürdővizéről, ma pedig a 3 piros szívvel jelölt ásványvizéről -a fiatalság forrásaként tartják számon. A radányi gyógyfüdő kalciumos-magnéziumos forrásvíz számos betegségre nyújt enyhülést és nem utolsó sorban a fáradt kerékpárosnak regenerálódást. Javasoljuk a nap hátralevő részének és az éjszaka Radányban való eltöltését. A gyógyvíz indikációi között a szív- és keringési betegségek a legfontosabbak, de meg kell említeni a reumás és egyéb mozgásszervi betegségeket, az emésztési zavarokat és a baleseti utókezeléseket. A gyógyvizet tehát fürdő- és ivókúra formájában használják.

2. nap
Második napunkat kipihenve Gornja Radgona (magyar neve Regede, Felsőregede) felé indulunk, mely a Mura jobb partján található, az osztrák határ mellett. 1918-ig az ausztriai Radgonához, a mai Bad Radkersburghoz tartozott. A város környéke (Radgonske gorice) napjainkban is borairól és az 1852-től itt készített pezsgőről híres. A Zgornji Grisen található ma a híres Radgonska klet pincészet is. A másik oldalán található Bad Radkersburgban (Ausztria) további látnivalókkal és élményekkel tehetjük tartalmasabbá utunkat.

A szlovén-osztrák kalandozás után, az előző napi szálláshelyünket Radenci-t újfent érintve Murska Sobota-ra (magyar neve Muraszombat) érkezünk, mely nevét a szombati napokon tartott hetivásárairól kapta, előtagja arra utal, hogy a Lendva-patak, amely mellett épült, a Mura vízrendszeréhez tartozik. Itt megnézhetjük a Szent Miklós tiszteletére szentelt plébániatemplomot és a régi szentélyét, benne a 14. századi freskókkal. A muraszombati vár, a Szapáry-kastély a 16. században épült reneszánsz stílusban, mai formáját a 18. század első felében történt átépítés után nyerte el. A hatalmas épület ad otthont a Muravidéki Múzeumnak (Pomurski muzej). Parkjában számos egzotikus fa található, köztük több mint háromszáz éves tölgyfák is.

Ižakovci (magyar neve Murasziget) a Mura völgyében a folyó partján fekszik. A helyiek a sokatmondó Szerelem szigete (szlovén neve Otok ljubezni) néven emlegetik az Izakovci közelében fekvő kis szigetet, melyet a Mura vesz körbe.

Hotiza (magyar neve Murarév), településen már az első nap áttekertünk, ha akkor kihagytuk a műemlékek és a Hotizai tó megtekintését, akkor most még megtehetjük, hogy utunkat ezzel is gazdagítva beguruljunk Lendvára.

Lendava, magyar nevén Lendva (korábban Alsólendva), számos műemlék látnivalóval kecsegtet bennünket: Lendvai vár, Szent katalin plébánia templom, Bánffy központ stb. Kerékpártúránkat érdemes megszakítani legalább egy napra, hiszen a Terme Lendava termálfürdőjét és a Lendva hegyen található borospincéket nem szabad csak út futtában megtekinteni. S ha ez még mind nem elég akkor ajánljuk a túrázók figyelmébe a Vinarium kilátótorony megtekintését, ahonnan 53,5 m magasból csodálhatjuk meg azt a meseszép tájat, amit eddig csak a kerékpárról nézegettünk.

3. nap
Kellően kipihenve és feltöltődve, a határon átlépve utunk első állomása Magyarországon Rédics lesz, mely Lentitől mindössze 4 kilométerre található. A betonbunkerek mellett a présházat és a Tenke hegyen a kilátót és a boronaházakat érdemes megnézni, még akkor is, ha időnként meredek is lesz az utunk.

Furcsa lesz azt a javaslatot hallani, hogy a vasfüggöny kerékpártúránkat már 17km megtétele után megszakítsuk… De ez így lesz, különösen akkor, ha a Tenke hegy felöl közelítjük meg Rédicsről Lentit. Tehát javasoljuk a nap eltöltését Lentiben, ahol az eddigi túra mellett az otthoni szürke hétköznapok fáradalmait is kipihenhetjük…

Lenti a Kerka völgyében, Magyarország délnyugati csücskében a szlovén, horvát és osztrák határ közelében található. Egy parányi térség, mely jóval több, zöldebb és egyedibb, mint gondolnád, mely csak arra vár, hogy Te felfedezd. A számos történelmi műemlék mellett itt található a Lenti Termálfürdő és Szent György Energiapark, ahol feltöltődve folytathatjuk kerékpártúránkat.

Ha mégis úgy döntöttünk, hogy folytatjuk utunkat, akkor Lentiből hamarosan Lovásziba, utunk kiindulópontjához és egyben végállomásához érkeztünk.

4. nap (opcionálisan)
Ha éjszakánkat Lentiben kellemesen eltöltöttük, akkor feltöltődve újfent Lovásziba utunk kiindulópontjához és egyben végállomásához érkezünk.

Fotógaléria
Copyright © 2018 - Minden jog fenntartva!