iccmain


navigation

fontsize

color

Őrség-Goričko út nyugati része

Túra típusa: egyéni kerékpártúra

Nehézségi fok: haladó (ezt a túrát tényleg csak a hegyek szerelmeseinek ajánljuk)

Útvonal jellege, terepviszonyok: az útvonal aszfaltozott kerékpárúton és úton halad, helyenként emelkedő és hullámzó szintű

Időtartam: 1-2-3 nap

Ajánlott kerékpár: túra trekking vagy országúti kerékpár

Útvonal ismertető:

Az Őriszentpéterről induló út határon is átkelő nyugati része előbb bejárja az Őrséget, majd a szlovén oldalon szép kanyart leírva érkezik vissza magyar földre. A főbb állomások a következők: Szentgotthárd, Alsószölnök, Hármashatár, Grad, Šalovci, Hodoš, Bajánsenye.

Távolságok km-ben

Őriszentpéter

0

Szalafő

(Sola)

7

Szentgotthárd-Farkasfa

12

Szentgotthárd

(Monošter, 46.9531, 16.2736)

26

Szakonyfalu

(Sakalovci)

32

Alsószölnök

(Dolnji Senik, 46.9275, 16.2025)

39

Felsőszölnök

(Gornji Senik)

46

Martinje

(Magasfok)

51

Tromejnik - Hármashatár

(Tromejnik, 46.8691, 16.1134)

55

Kuzma

65

Sotina (Hegyszoros)

73

Rogašovci (Szarvaslak)

76

Grad

(Felsőlendva, 46.7978, 16.0983)

85

Mačkovci

(Mátyásdomb)

100

Gornji Petrovci

(Péterhegy)

108

Šalovci

(Sal, 46.8250, 16.2944)

114

Hodoš

(Őrihodos, 46.8277, 16.3208)

117

Bajánsenye

(46.8017, 16.3842)

122

Őriszentpéter

128

Látnivalók az útvonalon

Alsószölnök (Dolnij Senik)

 • Duzzasztómű (46.9364, 16.2053)
 • Gyümölcsoltó Boldogasszony templom
 • Szűz Mária és Szent Flórián szobrok

Hármashatár (Tromejnik, Dreiländerecke)

 • Trianoni emlékmű

Grad (Felsőlendva)

 • Mária mennybemenetele templom
 • Várkastély
 • Vulkanija élménypark
 • Rába–Őrség–Goričko Natúrpark

Šalovci (Sal)

 • Harangláb
 • Frim-család csodatévő erdei forrása
 • Korenika ökoszociális gazdaság

Látnivalók az útvonal közelében (tippek)

Őriszentpéter

 • Műemléktemplom
 • Boronapajta és a téglaégető
 • Szikszay Edit néprajzi gyűjtemény
 • Őrségi Nemzeti Park látogatóközpont

Szentgotthárd (Monošter)

 • Pável Ágoston Helytörténeti és Szlovén Nemzetiségi Múzeum
 • Ciszterciek kolostora
 • Nagyboldogasszony templom
 • St. Gotthard Spa & Wellness termálfürdő
 • Hársas-tó (46.9394, 16.3139)

Hodoš (Őrihodos)

 • Őrtorony (46.8235, 16.3370)
 • Evangélikus templom
 • 150 éves kút (46.8353, 16.3163)
 • Hodosi-tó (46.8370, 16.3087)

Szállás lehetőségek

Részletes útvonal ismertető
1. nap
A vasfüggöny kerékpártúra – Őrség-Goričko túraútvonalának megkezdését Őriszentpéteri indulással javasoljuk. Őriszentpéter, Vas megye délnyugati csücskében, fekvő város, az „Őrség fővárosa”... Itt feltétlen meg kell nézni az Őrség Múzeumot, a Városszeri református templomot, az Árpád-kori katolikus templomot és a tájegység parasztházait. Siskaszerre érdemes kitekerni és megtekinteni az Őrségi Nemzeti Park központját.

Szalafő hét halmon épült, ún. „szeres település”, amelynek mindegyik dombja egy-egy „szer”: Alsószer, Csörgőszer, Felsőszer, Gyöngyösszer, Papszer és Templomszer, illetve Pityerszer. A falu őrzi a honfoglalás kori településszerkezetet. A dimbes dombos táj szépsége mellett már érezhetjük lábainkban a megtett kilométereket… Pityerszerre feltétlen tekerjünk el, még akkor is, ha az emelkedők látványa le akar beszélni róla. A Népi Műemlékegyüttes, az eredeti helyén levő falumúzeum mindenért kárpótól minket.

Szalafő után utunkat tovább folytatjuk Szentgotthárd-Farkasfa irányába következő úti célunk felé… Szentgotthárd és térsége Magyarország nyugati határrészének legbájosabb desztinációja. A hármashatári elhelyezkedése teszi oly különlegessé, néhány lépéssel elérhető Ausztria és Szlovénia a határon átnyúló kerékpáros kalandozóknak. A számos történelmi műemlék mellett itt található az Őrség legnagyobb élményfürdője, a hangzatos nevű, szentgotthárdi St. Gotthard Spa & Wellness fürdő.

Utunk soron következő állomása Szakonyfalu község lesz, mely Szentgotthárdtól délnyugatra fekszik, egyik látványossága a 7,38 m magas fénykereszt, melyet 2011-ben szenteltek fel. Minden fénykeresztet úgy kell felállítani, hogy a két karja kelet — nyugat irányába mutasson.

Magyarországot Alsószölnökön keresztül Felsőszölnöknél hagyjuk el. Csak érdekességként említjük meg: a Rába itt lép Ausztriából Magyarországra, s a szlovéniai Trdkovo településen eredő, Felsőszölnököt és Alsószölnököt átszelő Szölnöki patak is itt ömlik a folyóba.

Felsőszölnökön található a Szlovén mintagazdaság, ahol az Alma-lak képzési központban a gyümölcsfeldolgozáshoz szükséges szakismereteinket bővíthetjük, illetve egy rövid betekintés keretében megpihenhetjük utunk eddigi fáradalmait.

Martinje-nél lépjük át a határt, Felsőszölnökkel átellenben a szlovén-magyar-osztrák hármashatár közelében. Az ezüsthegyről gyönyörködhetünk a Muravidék érintetlen környezetében.

Tromejnik – Hármashatár: Ausztria, Magyarország és Szlovénia határának találkozásánál találjuk azt a magaslatot, ahol a trianoni békeszerződést követően, 1922-ben emeltek emlékművet. A meredek gyalogtúrával elérhető ponton a 215 cm magas, csonka gúla formájú emlékkő egy-egy oldalán a három ország címere látható.

Kuzma, Sotina (magyar neve Hegyszoros) és Rogašovci (magyar neve Szarvaslak) településeken áthaladva érkezünk el első napunk javasolt végállomásához Grad városába. Grad (magyar neve Felsőlendva) településen három kiemelt érdekességet feltétlen meg kell néznünk: a felasőlendvai várkastélyt, a Nagyboldogasszony templomot és a Föld mélyének rejtelmeit bemutató Vulkanija élményparkot.

2. nap
Kipihenten indulva második napunkon Mačkovci (magyar neve Mátyásdomb), Gornji Petrovci (magyar neve Péterhegy) és Šalovci (magyar neve Sal) nevű településen keresztülhaladva érkezünk el következő állomásunkhoz.

Hodoš, magyar nevén Őrihodos a szlovéniai magyarok egyik, többségben lakott települése a Muravidék északi, őrségi részén, a Vendvidéki-dombság (Goričko) szlovén tájegységben. Neve az egykor itt őshonos, gazdag hód populációra utal, bár hódot ma már nem találunk, a hasonló életmódú vidra azonban megtalálható a település határában létesített mesterséges tó környezetében. A nap hátralevő részében még megtekinthetjük látványosságait: őrtorony, műemlékek és Hodosi tó. A víztározó melletti erdős részen található madármegfigyelő toronyból pedig a tavon időző vízimadarakat lehet megfigyelni…

Tovább tekerve a magyar határt átlépve Bajánsenyén a népi építészeti emlékeket, műemlékeket csodálhatjuk meg, majd Őriszentpéterre, kerékpáros túrautunk végére értünk.

Fotógaléria
Copyright © 2018 - Minden jog fenntartva!