iccmain


navigation

fontsize

color

Vasfüggöny útvonal - A határ magyar oldala

Túra típusa: egyéni kerékpártúra

 

Nehézségi fok: haladó, (a kezdőknek inkább a Velemértől délre fekvő részt ajánljuk)

 

Útvonal jellege, terepviszonyok: az útvonal aszfaltozott kerékpárúton és úton halad, helyenként emelkedő és hullámzó szintű

 

Időtartam: 3-4 nap

 

Ajánlott kerékpár: túra trekking vagy országúti kerékpár

 

Útvonal ismertető:

A magyar útvonal Tornyiszentmiklóstól Szentgotthárdig tartó szakaszának fontosabb állomásai: Lovászi, Rédics, Resznek, Nemesnép, Márokföld, Szentgyörgyvölgy, Velemér, Magyarszombatfa, Bajánsenye, Őriszentpéter, Szalafő, Felsőszölnök és végül Szentgotthárd a végállomás.

 

Távolságok km-ben

Tornyiszentmiklós

(46.5450, 16.5567)

0

Lovászi

 

4

Kerkateskánd

 

8

Lenti

(Lentiba)

16

Rédics

(Redič, 46.6142, 16.4875)

22

Gáborjánháza

 

27

Szíjártóháza

 

29

Zalaszombatfa

 

31

Belsősárd

 

35

Resznek

(46.6669, 16.4742)

37

Lendvajakabfa

 

41

Nemesnép

(46.6997, 16.4542)

45

Márokföld

(46.7158, 16.4439)

47

Szentgyörgyvölgy

(46.7244, 16.4075)

51

Velemér

(Velemer, 46.7377, 16.2778)

56

Magyarszombatfa

(Sombatska Ves, 46.7617, 16.3378)

59

Bajánsenye

(46.8017, 16.3842)

65

Őriszentpéter

(46.8389, 16.4211)

71

Szalafő

(Sola, 46.8703, 16.3556)

80

Szentgotthárd-Farkasfa

 

86

Orfalu (Andovci)

 

93

Apátistvánfalva (Števanovci)

 

96

Kétvölgy

(Verica-Ritkarovci)

100

Felsőszölnök

(Gornji Senik, 46.8706, 16.1597)

106

Alsószölnök

(Dolnji Senik)

113

Szakonyfalu

(Sakalovci)

118

Szentgotthárd

(Monošter, 46.9531, 16.2736)  

125

 

Látnivalók az útvonalon

Rédics (Redič)

 • Betonbunkerek
 • Tájház (46.6114, 16.4949)
 • Tenke-hegy (46.5839, 16.4961)

 

Nemesnép

 • Harangláb
 • Bürühíd

 

Szentgyörgyvölgy

 • Csótár Rezső fazekas
 • Barokk katolikus templom
 • Református templom
 • Szálaló erdő (46.7511, 16.4109)

 

Magyarszombatfa

 • Fazekasház
 • Cugh János emlékszoba
 • Vadászati gyűjtemény
 • Sárgaliliom tanösvény

 

Felsőszölnök (Gornji Senik)

 • Hármashatár (46.8691, 16.1134)
 • Vízimalom (46.8859, 16.1848)
 • Szlovén Mintagazdaság (46.8835, 16.1866)

 

Látnivalók az útvonal közelében (tippek)

Lovászi

 • Óvóhely

 

Lenti

 • Lenti Termálfürdő és Szent György Energiapark

 

Márokföld

 • Kalandpark
 • Sökfástemető
 • Levendulás

 

Velemér

 • Fények temploma

 

Pityerszer

 • Skanzen

 

Szentgotthárd (Monošter)

 • Pável Ágoston Helytörténeti és Szlovén Nemzetiségi Múzeum
 • Ciszterciek kolostora
 • Nagyboldogasszony templom
 • St. Gotthard Spa & Wellness termálfürdő
 • Hársas-tó (46.9394, 16.3139)

 

Szállás lehetőségek

Részletes útvonal ismertető
0. nap
Utunk első állomása Tornyiszentmiklós községhez vezet, ahol bemelegítőként, egy kis szobornéző túrára buzdítjuk a túrázókat: a barokk stílusú római katolikus templom mellett kőkeresztek és egyházi szobrok (Nepomuki Szent János, Szent Borbála, Szent Flórián, Szent Miklós és Szent Kristóf szobrok) láthatók szép számmal.

A szobroknak búcsút intve Lovásziba érkezünk, mely egykoron a királyi lovászok lakhelye volt, a közelmúltban pedig az olajiparról volt neves a település. A számos műemlék mellett az olajipari emlékhely kutat és tankállomást ajánljuk először megtekintésre, majd a Légvédelmi Óvóhelyet és Bunkereket. Nem is rossz kezdés egy igazi bunkertúrával indítani.

Kerkateskándon keresztül haladva a harangláb és az iskolakápolna mellett elhaladva Lenti felé folytatjuk utunkat…

Furcsa lesz azt a javaslatot hallani, hogy a vasfüggöny kerékpártúránkat már 10km megtétele után megszakítsuk… De ez így lesz: javasoljuk az első nap eltöltését Lentiben, ahol előre kipihenhetjük a túra fáradalmait… Ez különösen akkor fog jól jönni, ha a másnapi útvonalunk első állomását, Rédicset a Tenke hegy felöl fordítva fogjuk megközelíteni.

Lenti a Kerka völgyében, Magyarország délnyugati csücskében a szlovén, horvát és osztrák határ közelében található. Egy parányi térség, mely jóval több, zöldebb és egyedibb, mint gondolnád, mely csak arra vár, hogy Te felfedezd. A számos történelmi műemlék mellett itt található a Lenti Termálfürdő és Szent György Energiapark, ahol feltöltődve folytathatjuk kerékpártúránkat.

1. nap
Ha kellően kipihentük magunkat előre, akkor utunk első állomása Rédics lesz, mely a szlovén határ mellett található, Lentitől mindössze 4 kilométerre. A betonbunkerek mellett a présházat és a Tenke hegyen a kilátót és a boronaházakat érdemes megnézni még akkor is, ha időnként meredek is lesz az utunk.

Egy kis hetési kört teszünk: Gáborjánháza és Szíjártóháza, Zalaszombatfa, Belsősárd, Resznek és Lendvajakabfa érintésével, itt utunk során haranglábakat, templomokat láthatunk. Talán észrevettük, hogy úgynevezett törpefalvakon áthaladva vezet utunk -Lendvajakabfa pl. Magyarország hetedik legkisebb települése… Resznek kivételével, ha jól időzítjük túránkat, akkor augusztusban a reszneki parasztolimpiára is benevezhetünk, ami garantáltan felejthetetlenné teszi túránkat.

Útközben Nemesnépen a fazsindelyes, szoknyás (református) haranglábat láthatjuk, Márokföldön kis kitérőre megállva benézhetünk a kalandparkba, levendulás és tündérkertekbe… Javasoljuk a nap hátralevő részének és az éjszaka eltöltését Nemesnépen.

2. nap
Kipihenten ébredve első állomásunk Szentgyörgyvölgy, három néprajzi tájegység határán helyezkedik el, kis település számos látnivalóval: barokk stílusú kazettás famennyezetű református templom, katolikus templom, köztéri szobrok stb. Akinek kedve van esetleg korongozni mert a fazekasok földjére érkeztünk, az itt megteheti Csótár Rezső fazekasmesternél.

Kis kitérő a főúttól, de ezt látni kell. Velemér Magyarország nyugati határán, a Hetés tájegység északnyugati szegletében található. Nevezetessége a Papréten emelkedő, a Szentháromság tiszteletére szentelt, egyhajós, nyugati tornyos templom. Freskóit Aquila János festette 1378-ban.

Magyarszombatfa látnivalóból még véletlenül se hagyjuk ki a főúton található gerencsérházat (fazekasház), mely 1790-ben épült zsúpfedeles boronaház. A falu egyik kódisállásos házában látható Gömbös Mátyás vadászmester vadászati gyűjteménye. Érdemes átkerekezni a szintén 1790-ben készült fa fazsindelyes, szoknyás haranglábhoz.

Tovább tekerve Bajánsenyén a népi építészeti emlékeket, műemlékeket csodálhatjuk meg. Őriszentpéterbe, Vas megye délnyugati csücskében fekvő városba, az „Őrség fővárosába” tekertünk... Itt feltétlen meg kell nézni az Őrség Múzeumot, a Városszeri református templomot, az Árpád-kori katolikus templomot és a tájegység parasztházait. Siskaszerre érdemes kitekerni és megtekinteni az Őrségi Nemzeti Park központját.

Szalafő hét halmon épült, ún. „szeres település”, amelynek mindegyik dombja egy-egy „szer”: Alsószer, Csörgőszer, Felsőszer, Gyöngyösszer, Papszer és Templomszer, illetve Pityerszer. A falu őrzi a honfoglalás kori településszerkezetet. A dimbes-dombos táj szépsége mellett már érezhetjük lábainkban a megtett kilométereket… Pityerszerre feltétlen tekerjünk el, még akkor is, ha az emelkedők látványa le akar beszélni róla. A Népi Műemlékegyüttes, az eredeti helyén levő falumúzeum mindenért kárpótól minket.

3. nap
Reggel utunkat tovább folytatjuk és Szentgotthárd-Farkasfa és Orfalu felé…. A Fekete-tó és környékét, tőzegmohás lápokkal ne hagyjuk, feltétlenül nézzük meg, ilyet nem minden nap látunk.

Apátistvánfalva felé tekerünk tovább, ahol a Hársas-patak és a Határőrmúzeum mellett számos műemléket láthatunk, a turistáknak épült Ökoturisztikai Információs Centrumot feltétlen látogassuk meg. A látogatók Magyarországon kívül Ausztria és Szlovénia közeli nevezetességeit is megismerhetik.

Kétvölgyön megtekinthetjük a ritkaházi kápolnát és a hajlított lakóházat, valamint az új kilátóból a tájban gyönyörködhetünk.

Tovább haladva Felsőszölnökön található a Szlovén mintagazdaság, ahol az Alma-lak képzésiközpontban, a gyümölcsfeldolgozáshoz szükséges szakismereteinket bővíthetjük, illetve egy rövid betekintés keretében megpihenhetjük utunk eddigi fáradalmait.

Alsószölnökről érdekességként említjük meg: a Rába itt lép Ausztriából Magyarországra, s a szlovéniai Trdkovo településen eredő, Felsőszölnököt és Alsószölnököt átszelő Szölnöki patak is itt ömlik a folyóba.
Utolsó előtti állomásunk Szakonyfalu község, mely Szentgotthárdól délnyugatra fekszik, egyik látványossága a 7,38 m magas fénykereszt, melyet 2011-ben szenteltek fel. Minden fénykeresztet úgy kell felállítani, hogy a két karja kelet — nyugat irányába mutasson.

Szentgotthárdra, a vasfüggöny kerékpártúra végére érkeztünk, javasoljuk a túra Szentgotthárdon való kipihenését… Szentgotthárd és térsége Magyarország nyugati határrészének legbájosabb desztinációja. A hármashatári elhelyezkedése teszi oly különlegessé, néhány lépéssel elérhető Ausztria és Szlovénia a határon átnyúló kerékpáros kalandozóknak. A számos történelmi műemlék mellett itt található az Őrség legnagyobb élményfürdője, a hangzatos nevű szentgotthárdi St. Gotthard Spa & Wellness fürdő.

Fotógaléria
Copyright © 2018 - Minden jog fenntartva!