iccmain


navigation

fontsize

color

Vasfüggöny útvonal – a határ szlovén oldala

Túra típusa: egyéni kerékpártúra

Nehézségi fok: haladó

Útvonal jellege, terepviszonyok: az útvonal aszfaltozott kerékpárúton és úton halad, helyenként emelkedő és hullámzó szintű

Időtartam: 5 nap

Ajánlott kerékpár: túra trekking vagy országúti kerékpár

 

Útvonal ismertető:

A három-négynaposra tervezhető út Szentgotthárdról indul el, később ugyanide érkezik vissza. Szlovénia felé Alsó- és Felsőszölnökön áthaladva Martinjénél érjük el a határt, majd délre fordulva barátságos, erdős-dombos területen haladva Hodoš lesz első komolyabb állomásunk. Ezt követően Kprlivnik következik, utána több hangulatos, rendezett község, így Domanjševci, Prosenjakovci, Kobilje, Dobrovnik, Genterovci, Mostje, Dolga vas, Lendava és Pince érintésével érünk el Tornyiszentmiklósig.

Távolságok km-ben:

Szentgotthárd

(Monošter 46.9531, 16.2736)

0

Szakonyfalu elágazás

(Sakalovci)

4

Alsószölnök

(Dolnji Senik)

6

Felsőszölnök

(Gornji Senik)

13

Martinje

(Magasfok 46.8458, 16.1486)

17

Markovci

(Marokrét)

28

Hodoš

(Őrihodos, 46.8277, 16.3208)

41

Kprlivnik

(Kapornak, 46.8125, 16.3167)

43

Domanšjevci

(Domonkosfa, 46.7833, 16.2875)

48

Berkovci

(Berkeháza)

51

Prosenjakovci

(Pártosfalva, 46.7416, 16.3111)

53

Motvarjevci

(Szentlászló)

58

Kobilje

(Kebeleszentmárton, 46.6833, 16.3833)

63

Dobrovnik

(Dobronak, 46.6517, 16.3481)

69

Genterovci

(Göntérháza, 46.6208, 16.4056)

74

Mostje

(Hídvég, 46.6083, 16.4125)

77

Dolga vas

(Hosszúfalu, 46.5792, 16.4472)

80

Lendava

(Lendva, 46.5642, 16.4533)

82

Pince

(46.5251, 16.5222)

89

Tornyiszentmiklós

(46.5158, 16.5572)

92

Látnivalók az útvonalon

Szentgotthárd (Monošter)

 • Pável Ágoston Helytörténeti és Szlovén Nemzetiségi Múzeum
 • Ciszterciek kolostora
 • Nagyboldogasszony templom
 • St. Gotthard Spa & Wellness termálfürdő
 • Hársas-tó (46.9394, 16.3139)

Hodoš (Őrihodos)

 • Őrtorony (46.8235, 16.3370)
 • Evangélikus templom
 • 150 éves kút (46.8353, 16.3163)
 • Hodosi-tó (46.8370, 16.3087)

Krplivnik (Kapornak)

Dolga vas (Hosszúfalu)

 • Zsidótemető (46.5858, 16.4505)
 • Harangláb
 • Határátkelőt védők emlékműve

Látnivalók az útvonal közelében (tippek)

Dobrovnik (Dobronak)

 • Orchideafarm
 • Bakonaki tó
 • Szent Vid kápolna

Lendava (Lendva)

 • Hadik Kápolna
 • Lendva Vár
 • Vinarium kilátó-torony

Lenti

 • Szent Mihály Templom
 • Lenti Termálfürdő és Szent György Energiapark
 • Csömödéri erdei vasút

Szállás lehetőségek

 

Részletes útvonal ismertető

0. nap
A vasfüggöny kerékpártúra megkezdéséhez javasoljuk a Szentgotthárdról való indulást, ahol előre kipihenhetjük a túra fáradalmait… Szentgotthárd és térsége Magyarország nyugati határrészének legbájosabb desztinációja. A hármashatári elhelyezkedése teszi oly különlegessé, néhány lépéssel elérhető Ausztria és Szlovénia a határon átnyúló kerékpáros kalandozóknak. A számos történelmi műemlék mellett itt található az Őrség legnagyobb élményfürdője, a hangzatos nevű szentgotthárdi St. Gotthard Spa & Wellness fürdő.

1. nap
Ha kellően kipihentük magunkat előre, akkor utunk első állomása Szakonyfalu községhez vezet, mely Szentgotthárdól délnyugatra fekszik, egyik látványossága a 7,38 m magas fénykereszt, melyet 2011-ben szenteltek fel. Minden fénykeresztet úgy kell felállítani, hogy a két karja kelet — nyugat irányába mutasson.

Magyarországot Alsószölnökön keresztül Felsőszölnöknél hagyjuk el. Csak érdekességként említjük meg: a Rába itt lép Ausztriából Magyarországra, s a szlovéniai Trdkovo településen eredő, Felsőszölnököt és Alsószölnököt átszelő Szölnöki patak is itt ömlik a folyóba.

Ha már szóbahoztuk, akkor Felsőszölnökön található a Szlovén mintagazdaság, ahol az Alma-lak képzési központban a gyümölcsfeldolgozáshoz szükséges szakismereteinket bővíthetjük, illetve egy rövid betekintés keretében megpihenhetjük utunk eddigi fáradalmait.

Martinje-nél lépjük át a határt, Felsőszölnökkel átellenben a szlovén-magyar-osztrák hármashatár közelében. Az ezüsthegyről gyönyörködhetünk a Muravidék érintetlen környezetében. Markovci magyar nevén Márokrét lesz az első utunkba eső település, ahonnan első napunk (javasolt) utolsó állomására Hodoš-ra fogunk érkezni egy barátságos erdős dombos útvonalon keresztül.

Hodoš, magyar nevén Őrihodos a szlovéniai magyarok egyik, többségben lakott települése a Muravidék északi, őrségi részén, a Vendvidéki-dombság (Goričko) szlovén tájegységben. Neve az egykor itt őshonos, gazdag hód populációra utal, bár hódot ma már nem találunk, hasonló életmódú vidra azonban található a település határában létesített mesterséges tó környezetében. A nap hátralevő részében még megtekinthetjük látványosságait: őrtorony, műemlékek és Hodosi tó. A víztározó melletti erdős részen található madármegfigyelő toronyból pedig a tavon időző vízimadarakat lehet megfigyelni…

2. nap
Kipihenten ébredve első állomásunk Kprlivnik, magyar nevén Kapornak többségében magyarok által lakott település a Muravidék északi részén, néprajzilag az Őrség része… A Skerlák család portáján (Őrségi Néprajzi Gyűjtemény), a helyi gazdálkodás tárgyi emlékeit láthatjuk a gyümölcstermesztéstől kezdve a pálinkafőzésig. Az Ökoházban és a hozzá tartozó 20 hektáros gazdaságban pedig a hagyományos növénytermelési módszerekkel egészíthetjük ki Felsőszölnökön megszerzett gyümölcsfeldolgozással kapcsolatos ismereteinket.

Domanšjevci, magyar nevén Domonkosfa következő állomásunk, ahol a templomok és egyéb műemlékek mellett két dolgot érdemes még megnézni: a Kis-Kerka vizére épített két régi malmot.

Pár kilométer megtétele után Berkovciba, magyar nevén Berkeházára érkezünk. Legfőbb nevezetessége a berkeházi vízimalom (másnéven Császár malom), amely 1930-ban épült, ma technikatörténeti emlék.

Prosenjakovci, magyar nevén Pártosfalva, a Rátka-patak partján fekszik. Mivel a malmokhoz már hozzászoktunk, megemlítjük látványosságként a Koltay malmot, illetve a templomok mellett a nagy park közepén álló Matzenau család címerével díszített romos kastélyt, mely furcsán hangzik, de a fényképész vénával is megáldott kerékpárost le fogja venni a lábáról.

A soron következő települések: Motvarjevci magyar nevén Szécsiszentlászló (röviden Szentlászló), illetve Kobilje, magyar nevén Kebeleszentmárton, melyek a Vendvidéki-dombság tájegységében, a Kebele-patak partján fekszenek. Utóbbi falucskában számos Szent Márton nevéhez kötődő műemlék található amit érdemes megnézni, de itt található a környék legidősebb, kb. 200 éves berkenyefája -amit mindenkinek látnia kell.

Utunk javasolt végéhez érkeztünk Dobrovnikba, magyar nevén Dobronak vagy Lendvavásárhely, mely a Muravidék középső részén található. A Bakónaki-tó és az "Energiapark" -ahol kellően feltöltődhetünk a következőnapi túrára- mellett érdemes megnézni az orchideafarmot és trópusi kertet vagy a nemrég átadott Meseparkot, ahol a Bakonaki-tó kialakulásáról szóló mese főszereplőinek fa szobrát is megtalálhatjuk, az óriás kirakón, fotóponton és a hagyományos játékeszközökön kívül.

3. nap
Túranapunkat Genterovci, magyar nevén Göntérháza felé folytatjuk, majd Mostje, magyar nevén Hídvég (korábban Lendvahídvég) felé, ahol a haranglábakat és kápolnákat tudjuk szemrevételezni.

Dolga vas-ba, magyar nevén Hosszúfaluba (korábban Lendvahosszúfalu) kerekezve megtekinthetjük -a feltételezések szerint itt terült el- a római kori település Halicanum és a rézkori település maradványait.

Lendava, magyar nevén Lendva (korábban Alsólendva), számos műemlék látnivalóval kecsegtet bennünket: Lendvai vár, Szent Katalin plébánia templom, Bánffy központ stb. Kerékpártúránkat érdemes megszakítani legalább egy napra, hiszen a Terme Lendava termálfürdőjét és a Lendva hegyen található borospincéket nem szabad csak út futtában megtekinteni. S ha ez még mind nem elég akkor ajánljuk a túrázók figyelmébe a Vinarium kilátó-torony megtekintését, ahonnan 53,5 m magasból csodálhatjuk meg azt a meseszép tájat, amit eddig csak a kerékpárról nézegettünk.

4. nap
Az utolsó túranapon történik a határátlépés, újfent Magyarországon fogunk kerekezni…

Pince, mily meglepő magyar nevén is Pince az utolsó település Szlovéniában. Túránk utolsó állomása Tornyiszentmiklós, ahogy korábban szlovén oldalon malmok megtekintésére buzdítottuk a túrázókat, itt most a barokk stílusú római katolikus templom melletti kőkeresztek és egyházi szobrok megtekintésére invitálunk mindenkit, melyeket akár nyeregből is megtehetünk: Nepomuki Szent János, Szent Borbála, Szent Flórián, Szent Miklós és Szent Kristóf szobrok.

A kerékpárút végeztével javasoljuk még túránkat folytatni Lenti felé Tormafölde, Szécsisziget és Csömödér érintésével.

Szécsisziget a Zalai dombság, a Mura és Zala folyók völgyei által közrefogott területen, a Kerka folyó partján fekszik. Kicsiny település számos látnivalóval: az Andrássy kastély mellett a római katolikus templomot, a vízimalmot és bivalyrezervátumot nézhetjük meg sík terepen tekerve. Csömödérbe, ha időben érkezünk akkor külön felejthetetlen élményben részesülünk, innen indul közvetlenül Lentibe Magyarország leghosszabb erdei kisvasútja, a Csömödéri Állami Erdei Vasút. Útközben, mely már lényegesen kényelmesebb, hiszen csak a szemünket kell használni, a zalai erdő szépségében gyönyörködhetünk. Ha szerencsénk van, a vonatos kirándulás során őzet, szarvast, vaddisznót, védett madarakat is láthatunk a zalai erdőségekben. Lentiben a nap végét pedig újfent fürdőzéssel koronázhatjuk meg a Lenti Termálfürdő és Szent György Energiaparkban.

Fotógaléria
Copyright © 2018 - Minden jog fenntartva!